”Leven van de wind” : een educatieve documentaire

Op 22 november 2021 is de documentaire  “Leven van de Wind” in premiere  gegaan in Theater De KOM in Nieuwegein. De documentaire duurt bijna 12 minuten en is gericht op  jongeren in het voortgezet onderwijs. Ter voorbereiding  of ter afsluiting van een klassikaal bezoek aan de molen kan de film aan het onderwijs beschikbaar worden gesteld. De film wordt ook vertoond tijdens de openingsuren van het Museum De Warsenhoeck, vlak naast de molen. 

Korte inhoud: doel van de film is te laten zien welk een belangrijke rol de poldermolen had in westelijk Nederland om de polder, in aanvulling op de dijken, voldoende droog te houden om er in te kunnen leven, wonen en werken. De documentaire laat iets van de werkzaamheden van de molenaar en laat zien dat de Oudegeinse molen sinds januari 2021 een nieuwe functie erbij heeft, namelijk het rondmalen van het water in het noordelijk een deel van het stadspark. In de film wordt ook het eeuwenoude technisch vernuft zichtbaar.

 

De producent: de film is gemaakt door het Stagebedrijf  Crossed Minds van Bureau Aardewerk in samenwerking met het Grafisch Lyceum Utrecht. De film is tot stand gekomen dank zij intensief meedenken van de molenaars van de Oudegeinse molen, lokale en provinciale erfgoedinstellingen, theater en Kunstencentrum De KOM. 

Financieel: de documentaire is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Elise Mathilde fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Carl Nengermanfonds, KFHeinfonds, Provinciaals Utrechts Genootschap voor Kunsten & Wetenschappen en het fonds Geins Geluk van de gemeente Nieuwegein. Op aanvraag kan de film tegen een redelijke vergoeding beschikbaar worden gesteld.

Nieuwsgierig? Onderstaand is de volledige documentaire te bezichtigen. 

Video afspelen