De geschiedenis van de Poldermolen Oudegein
De geschiedenis van de polderbemaling in dit gebied gaat terug tot 1534. Dat blijkt uit een kroniek van 1584 over het klooster Nazareth in het stadje Het Gein. De kroniek vermeldt de oorspronkelijke standplaats van een molen ‘aende Yssel’, nabij de huidige Doorslagbrug. De molen bemaalde het gebied tussen Doorslag, Nieuwe Vaart en Fokkesteeg, oftewel de Jutphase polder Oudegein (75 hectare).
De molen is in 1627 vervangen door een nieuwe.
Dat gebeurde in 1667 weer, maar toen omdat de polder Oudegein werd samengevoegd met de Vreeswijkse polder De Wiers Beneden de Vaart. De nieuwe, grotere molen, die een gebied ging bemalen van 211 hectare, is de molen van nu.
Bijna drie eeuwen lang heeft de molen de nieuwe gecombineerde polder bemalen. Pas in 1945 was het afgelopen met het malen op de wind, waarna de molen (inmiddels in handen van de Stichting De Utrechtse Molens) in 1982 wegens bouwvalligheid werd stilgezet. Wiekenkruis en bovenhuis werden er af gehaald. Omdat de molen door nieuwe, hoge bebouwing nog maar weinig wind kon vangen is deze in 2003 verplaatst naar het Natuurkwartier en in 2021 eindelijk weer maalvaardig!.